Jak odblokovat FRP – google účet

Od nástupu Androidu 5.1 se stále častěji setkávám s problémem odblokování nebo odstranění google účtu – tzv. Factory Reset Protection (FRP). Kupodivu se opakuje scénář kdy se uživatel vrátí k továrnímu nastavení aniž by odebral svůj google účet – bohužel však pak není schopen si na tento účet nebo heslo vzpomenout což znamená, že nemůže telefon zaktivovat. Zkusím nastínit o jak problematickou proceduru se jedná a co vlastně FRP je.

Pozn.:  Pokud se Vám nedaří odblokovat FRP pomocí níže uvedených postupů, rád Vám odblokování zajistím pomocí profesionálních nástrojů. Kdykoliv mě můžete kontaktovat na mailu info@macphone.cz, nebo na 608829926

O co se jedná?

Factory Reset Protrection (FRP) je bezpečnostní metoda, která byla navržena aby byl ochráněn kupříkladu majitel jemuž byl telefon odcizen, nebo jej ztratil,  před neoprávněným použitím pokud bylo provedeno obnovení továrního nastavení, čímž bylo odstraněno osobní zabezpečení, např. otisk prstu, gesto, PIN apod. FRP bylo googlem implementováno od Android 5.1 Lollipop a postupně jej přejali všichni výrobci mobilních telefonů. Implementace tohoto řešení se totiž poměrně často liší  a to samé pak platí i pro metody odstranění tohoto zabezpečení.

Jak FRP vypadá v praxi?

Po obnovení továrního nastavení bez korektního odebrání google účtu musí uživatel v průvodci nastavením vložit google účet, který byl v telefonu zadán před provedením resetu. Toto platí ať už bylo obnovení uděláno přímo z androidu nebo z recovery (wipe data).

U telefonů Samsung je možné si stav FRP zjisti v download modu viz obrázek. Pokud je hodnota FRP: 1 tak je aktivované a je třeba počítat s tím, že bude třeba při resetu zadat google účet.

Co se stane když se google účet a heslo k němu zapomnělo?

1. Google

Bohužel průvodce nevypíše název google účtu, který chce zvolit, takže pokud si někdo v telefonu vytváří nezapamatovatelné  názvy účtů má smůlu. Doporučuji všem nejdříve googlit. Zadat typ svého telefonu a hledat návody. Je to řešení zdarma a vzhledem k tomu, že někteří výrobci na implementaci FRP příliš nedbají bývá na internetu ukázáno mnoho děr, které umožňují obejití této funkce. Jednoduše a bez potřeby jakýchkoliv speciálních nástrojů či software. U každého telefonu je tato možnost odlišná, ale obecně lze říci, že je postavena na tom, že se dostaneme do menu telefon skrz nějaký fígl. Zde pak spustíme nějakou konkrétní aplikaci, službu – nastartujeme proces vložení účtu a tím FRP obejdeme. Bohužel napsat nějaké  univerzální řešení pro všechny není možné.

2. Odstranění FRP pomocí OTG (kabel, flash disk…)

Během hledání na internetu na 100% narazíte na řešení s pomocí OTG kabelu. Moje zkušenost je taková, že toto řešení už většinou nefunguje, ale za zkoušku stojí. Pokud tedy máme po ruce OTG flash disk, nebo redukci z microUSB pak je postup více méně následující:

1.       Stáhněte si na připravená flash disk soubor samsung_bypass_google_verify.apk

2.       V průvodci  se proklikejte až ke kroku kdy telefon vyžaduje zadání smazaného účtu

3.       Připojte flash disk a telefon by měl automaticky spustit správce souborů. Tento krok je právě ten, kde by jste se mohli potkat s problémy – pokud se Vám správce neotevře tak buď hledejte na internetu rady nebo to vzdejte a telefon bude třeba odblokovat profesionálním řešením.

4.       Nainstalujte stažený apk soubor z flash disku (pokud je třeba povolte instalaci z neznámých zdrojů apod.)

5.       Po nainstalování ihned aplikaci otevřete a měli by jste se dostat přímo do nastavení Vašeho telefonu. Zde proveďte obnovení továrního nastavení a pak by Vám měl telefon naběhnout bez problémů bez nutnosti zadání google účtu.

Různou kombinací těchto metod (především díky použití apk) je možné FRP odstranit u spousty telefonů a takřka zdarma.

3. Profesionální servisní nástroj

Bohužel výrobci telefonů stále  více a více FRP zdokonalují a proto se Vám může lehce stát že nenajdete žádný postup jak FRP odstranit zde pak přichází jediná možnost – použití profesionálního nástroje. Není možné říci, který ze záplavy servisních boxů je lepší – já jich používám několik. Odstranění FRP bude demonstrováno na Z3X boxu.

Na prvním obrázku je patrné, že FRP je aktivní a po obnovení továrního nastavení je třeba zadat předchozí google účet.

Zařízení bylo resetování. Chcete li pokračovat, přihlaste se pomocí účtu Google, který byl s tímto zařízením dříve synchronizován – hláška která nám oznamuje že FRP ochrana je aktivní.

Zde je vidět v download módu, že na telefonu je aktivní FRP.

Download mód u telefonů Samsung – zde je možné najít parametr FRP

Zrušení FRP však není v tomto případě tak jednoduché. Je třeba udělat downgrade bootloaderu což ne vždy jde. Proto je třeba stáhnout z podpory boxu „COMBINATION“ flash file. Jednoduše řečeno se jedná o servisní SW, který nám umožní zrušit FRP přímo v download módu.

Úvodní obrazovka při bootování s COMBINATION firmware

Po naflashování je patrné, že se nejedná o  standardní SW tak jak jsme zvyklí.

Každopádně v download módu nám již jde jedním klikem v Samsung Tool Pro odstranit FRP.

Odstranění google účtu – FRP – pomocí software Z3X

Po tomto kroku již stačí naflashovat  zpět oficiální ROMku a FRP je vyresetované.

Výše uvedený příklad jak vyresetovat FRP pomocí Z3X  nelze brát jako obecný postup na všechny Samsungy. Bohužel s novým SW se mění i metody jak na to. Každopádně v případě dotazů či požadavků na odstranění FRP nás můžete kdykoliv kontaktovat.